سنگ مرمر قابلیت صیقل پذیری بالایی دارد. از دیگر ویژگیهای این سنگ میتوان به مقاومت، سختی، قدرت، رنگ، بافت و تخلخل اشاره کرد. سنگ مرمر نوعی سنگ آهکی است. یکی دیگر از ویژگیهای شاخص سنگ مرمر، قابلیت عبور نور است. از سنگ مرمر چندین سال است که در ساختمان سازی استفاده میشود. این نوع سنگ ساختمانی بطور اختصاصی استفاده و کاربرد بیشتری در دکوراسیون داخلی، پلهها، نمای داخلی، ستون و... دارد. یکی دیگر از کاربردهای مهم این سنگ در مجسمه سازی است. در بناهای زیادی در جهان از سنگ مرمر استفاده شده که در این میان بناهای مذهبی و زیارتی نقش بیشتری دارند اما شاید بنای تاج محل در کشور هند مهمترین بنا در جهان باشد که از سنگ مرمر استفاده کرده است.
تنوع رنگ در سنگهای مرمر
سنگهای مرمر یکی از زیباترین سنگهای تزئینی شناخته شده درجهان هستند.این سنگ دارای طرحها و رنگهای بسیار متنوعی است که آن را برای هر سلیقهای جذاب و قابل پسند کرده است، این تنوع رنگی به دلیل وجود مواد معدنی چون منیزیم، آمینیوم، آهن و... میباشد. خطوط و رگههای صورتی و قرمز سنگهای مرمر تلالو بسیار زیبایی به این سنگ بخشیده است. پدید آمدن این رگهها بواسطه وجود ترکیبات اکسید آهن در آن است که موجب زیباتر و چشم نوازتر شدن سنگهای مرمر شده است. مهم ترین نمونه، سنگ مرمر صورتی متعلق به شهرستان نقده استان آذربایجان غربی است.
سنگ مرمر سفید
سنگ مرمر سفید نمونهای زیبا و خالص از سنگ مرمر و بسیار کمیاب است. مهمترین معادن این سنگ در ایران در مناطق قروه کردستان، کرمان و در دنیا در کشور ایتالیا قرا دارد. 99 % سنگ مرمر سفید، کربنات کلسیم است؛ یعنی ماده اصلی تشکیل دهنده این سنگ، کربنات کلسیم است. یکی از ویژگیهای مهم این سنگ قابلیت صیقلپذیری بسیار بالاست، تا حد جلای آیینهای قابل صیقل است و قابلیت عبور نور را دارد. سنگ مرمر سفید در طراحی و دکوراسیون داخلی بیشتر استفاده میشود. از مواردی که بیشترین استفاده را دارد میتوان به دیوار لابی تالارها، کف لابی هتلها، سرویسهای بهداشتی و مصنوعات سنگی اشاره کرد. سنگ مرمر سفید دارای رگههای زرد یا خاکستری است که به واسطه ناخالصیها و وجود یک کانی خاص در این سنگها به وجود آمدهاند.
سنگ مرمر سفید | معرفی سنگ مرمر
معدن سنگ مرمر سفید
سنگ مرمر سفید در بین انواع سنگهای ساختمانی، جزو سنگهای نیمه قیمتی دسته بندی میشود. معدن مرمر سفید در ایران و افغانستان وجود دارد. سنگ مرمر سفید در ایران در شهرهای اصفهان، کرمان، قروه، مشهد یافت میشود. سنگ مرمر (Marble) قابلیت صیقل پذیری بسیار بالای دارد بطوری که بعد از انجام صیقل روی آن به شکل آیینه ای در میآید.
سنگ مرمر سبز
سنگ مرمر سبز که کلسیت، کانی اصلی تشکیل دهنده آن است بواسطه رنگ زیبا و سرشار از انرژی مثبتی که دارد در هر محیطی قرار بگیرد به آن مکان حس آرامش خاصی میبخشد. به دلیل همین ویژگیها جزو مشهورترین و بهترین سنگهای ساختمانی موجود در میان انواع سنگهای مرمر شناخته میشود. از کاربردهای مهم سنگ مرمر سبز با رنگ منحصربفرد در طراحی داخلی ساختمانها و مکانهای مذهبی است. یکی از ابعاد پرکابرد این سنگها در ایران، سایز اسلب است اما در حالت عادی سنگ مرمر سبز را در ضخامتهای 2و3 سانتی متری تولید و فراوری میکنند. از ویژگیهای مهم مرمر سبز میتوان به استقامت و تراکم بالا، قابلیت عبور نور و... اشاره کرد. با توجه به کمیاب بودن مرمر سبز در صنعت ساخت مصنوعات و مجسمههای مرمری هم از آن استفاده میکنند.
سنگ مرمر صورتی
سنگ مرمر صورتی جزو کمیابترین و زیباترین نوع از سنگهای مرمر است. قابلیت عبور نور، یکی از ویژگیهای عالی این سنگها است که آن را به یک سنگ پرطرفدار برای طراحی و دکوراسیون داخلی تبدیل کرده است. کمیاب و نادر بودن این سنگ در کنار دیگر ویژگیهای خاص آن موجب شده که از سایر انواع سنگهای مرمر، گرانتر باشد. در حال حاضر سنگ مرمر صورتی بیشتر بصورت اسلب تولید و فراوری میشود چرا که باتوجه به افزایش قیمت مواد اولیه و سایر هزینههای تولید، تولید سنگ به شکل اسلب سودآورتر است.
رنگ شاخص سنگ مرمر صورتی بواسطه وجود کانی منگنز است. هرچه میزان منگنز در این سنگ بیشتر باشد در نتیجه باعث تیرهتر شدن رنگ سنگ میشود. رنگ متمایز مرمر صورتی همراه با رگههای چشمگیر سیاه، موجب مجبوبیت بالای این سنگ شده است.
سنگ مرمر صورتی | انواع سنگ مرمر
سنگ مرمر مشکی
مرمر مشکی بخاطر رنگ خاصی که دارد همواره نشان دهنده تجمل و جذابیت است. معماران برای ایجاد حس قدرت در یک مکان از این سنگ برای برجسته کردن بخشهای مهم استفاده میکنند. دهه هاست از سنگ مرمر مشکی برای سنگ کف، پلهها، دیوارها و نمای ساختمانهای مشهور و کاخها استفاده میکنند. مرمر مشکی در میان انواع مختلف سنگهای مرمر موجود در بازار، از نمونههای پرمصرف و پرطرفدار در صنعت ساخت و ساز است که در داخل کشور فراوری میشود. بهترین انتخاب برای استفاده در نمای داخلی و خارجی ساختمان مسکونی یا اداری، به کارگیری سنگ مرمر مشکی است.
سنگ مرمر افغانستان
مهمترین معادن سنگ مرمر در کشور افغانستان، معادن مرمر کابل، غزنی، لوگر، میدان وردک، جلالآباد، هلمند، بدخشان، بامیان، هرات، قندهار، فاریاب، پکتیا، پروان، غزنی پنجشیر و سمنگان هستند. سنگهای رخام ولایات هلمند و فاریاب از جمله ذخایری هستند که در جهان دارای کیفیت و شهرت بیشتری هستند. باید اضافه کرد که چندین معدن سنگ مرمر در ارتفاعات کوه بابا بهخصوص مسیر مزار شریف، ۶ معدن در ولایت کابل، ۱۱ معدن در پنجشیر، ۴ معدن در هرات فعال هستند. تا به امروز نزدیک به ۶۰ معدن سنگ مرمر در ولایات مختلف کشور افغانستان کشف شده است.
بیشتر بخوانید :